Reisverzekering voor studie en/of stage in het buitenland

[wp_ad_camp_1]

Jaarlijks vertrekken er studenten naar het buitenland om daar een studie te volgen of om stage te lopen. Zorgen dat je als student op de juiste manier verzekerd bent in het buitenland is iets waar je uitgebreid aandacht aan dient te schenken.

Met een standaard reisverzekering ben je niet voldoende gedekt wanneer je een studie en/of stage gaat doen in het buitenland. De meeste reisverzekeringen geven namelijk geen dekking wanneer je gaat studeren, stage lopen of werken in het buitenland. Er zijn wel verzekeraars waar het mogelijk is om een aanvullende dekking af te sluiten bovenop de doorlopende reisverzekering. Het kan ook zijn dat de duur van je studie of stage langer is dan de maximale verblijfsduur van een reisverzekering. Ook in dat geval die je je aanvullend te verzekeren of te kiezen voor een globetrotter verzekering. Wanneer je echt goed verzekerd wilt zijn in het buitenland als student kun je het beste kiezen voor een reisverzekering die toegespitst is op studie, stage lopen, werken of backpacken in het buitenland.

[wp_ad_camp_1]

Reguliere reisverzekering niet toereikend

Reguliere doorlopende reisverzekeringen geven vaak geen dekking wanneer sprake is van werken in het buitenland. Onder werk valt ook het lopen van stage en vrijwilligerswerk. Het beste kun je eerst even contact opnemen met je zorgverzekeraar om te vragen hoe het precies zit met de zorgverzekering die je nu hebt.

Geldigheid Nederlandse zorgverzekering

Ga je een onbetaalde stage volgen in het buitenland? Dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. Mocht het zo zijn dat je in het buitenland spoedeisende medische hulp nodig hebt, dan ben je verzekerd tot het bedrag dat een behandeling in Nederland zou kosten. Voor overige medische hulp dien je wel een aanvullende verzekering af te sluiten. Indien je werkt of betaald stage loopt is de kans groot dat je recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Het beste kun je informatie inwinnen wat van toepassing is op jouw situatie bij De Sociale Verzekeringsbank (SBV). Het kan een optie zijn om een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten, maar dat kan veel tijd kosten aan uitzoekwerk. Een afsluiten van een globetrotter verzekering kan een betere optie zijn.

[wp_ad_camp_1]

Geschikte reisverzekeringen voor studenten bij studie en/of stage

Doorlopende reisverzekering
Met een doorlopende reisverzekering zijn een belangrijk aantal zaken gedekt. Hierbij kun je denken aan waardevolle bagage, schade die per ongeluk wordt toegebracht aan een accommodatie en extra medische hulp. Zorg er in ieder geval voor dat je een reisverzekering afsluit die past bij jouw situatie. Wanneer je stage gaat lopen in het buitenland of je gaat werken, dan kan een doorlopende reisverzekering te beperkt zijn als het gaat om de looptijd. Indien een doorlopende reisverzekering niet toereikend is kun je het beste kiezen voor een aanvullende verzekering bovenop je doorlopende reisverzekering of je kunt kiezen voor een globetrotter reisverzekering.

Globetrotter reisverzekering
Een globetrotter reisverzekering is een speciale verzekering voor mensen die langere tijd in het buitenland verblijven. De meeste globetrotter reisverzekeringen bieden een volledige medische dekking aan. Dit type verzekering is geldig voor maximaal twee jaar en verzekert studenten ook wanneer deze geen Nederlandse zorgverzekering hebben en wanneer zij geld verdienen in het buitenland. Naast medische kosten is je bagage en het tussentijds terugreizen naar Nederland verzekerd.

Aanvullende verzekeringen

Je kunt bovenop een reisverzekering aanvullende verzekeringen (modules) nemen. Hierbij kun je denken aan een annuleringsverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Annuleringsverzekering
Een vakantie wordt meestal enige tijd vooruit geboekt. Tot die tijd ga je er niet vanuit dat er iets kan gebeuren. Maar wanneer er wel iets gebeurt, bijvoorbeeld je krijgt een ongeluk of een familielid komt te overlijden, dan wil je graag thuis blijven. Tegen onverwachte gebeurtenissen kun je je verzekeren door middel van een annuleringsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering
Een reguliere rechtsbijstandverzekering is vaak niet voldoende wanneer je in het buitenland in een juridische situatie / conflict terecht komt. Daarom kan het nodig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten bovenop je reisverzekering. Voorbeelden zijn dat je verzekerd wilt zijn tegen conflicten met een werkgever in het of wanneer je schade veroorzaakt.