Rechtsbijstandverzekering

[wp_ad_camp_1]

Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat of je gaat werken / stage lopen bestaat er de kans dat je terecht komt in een juridisch conflict. Je wilt dan wel op juridische hulp kunnen rekenen al dat gebeurt. Alvorens je een rechtsbijstandverzekering als aanvulling op je reisverzekering afsluit, kun je het beste eerst controleren of je huidige rechtsbijstandverzekering (als je die hebt) ook dekking geeft voor buiten Nederland. Mocht dat niet het geval zijn, sluit dan zeker een rechtsbijstandverzekering af.

In het buitenland kun je te maken krijgen met corruptie en er gelden andere wetten en regels. Wanneer je in een juridisch conflict terecht komt en je hebt juridische hulp nodig, dan kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Wanneer je hier tegen verzekerd bent worden de kosten die je maakt vergoed. Het is per rechtsbijstandverzekering verschillend welke kosten gedekt worden. Voor je dus een verzekering afsluit kun je het beste even contact opnemen met de verzekeraar en/of de verzekeringsvoorwaarden nauwkeurig doornemen.

[wp_ad_camp_1]

Rechtsbijstandverzekering in Nederland en het buitenland

Een rechtsbijstandverzekering die je in Nederland afsluit geldt meestal alleen voor juridische zaken in Nederland. Als je dan naar het buitenland op vakantie gaat of je gaat werken / stage lopen zou je niet verzekerd zijn. Zoals al eerder gezegd dien je eerst te controleren of je Nederlandse rechtsbijstandverzekering ook dekking geeft voor vakanties, werk of stage lopen in het buitenland en wat er precies allemaal gedekt wordt. Mocht er geen dekking zijn of is de dekking heel beperkt, dan kun je het beste een aanvullende rechtsbijstandverzekering voor het buitenland afsluiten bij je reisverzekering. Je bent in dat geval ook in het buitenland verzekerd van juridische hulp.

Vervelende verrassingen

In het buitenland kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Hierbij kun je denken aan dat iemand je aansprakelijk stelt voor schade aan materiƫle goederen en/of personen, conflicten met een contract zoals stagecontract of werkcontract. Je bent met een aanvullende rechtsbijstandverzekering onder andere verzekerd voor per ongeluk veroorzaakte schade aan bezittingen van derden en aan derden zelf of wanneer je terecht komt in een strafzaak zonder dat er sprake is van opzet of criminele intentie.

Het kan ook zijn dat er een bepaalde borgsom betaald moet worden om vrijgelaten te worden. Dit is het geval wanneer je in het buitenland vast zit voor een strafbaar feit. Er zijn verzekeraars waarbij de borgsom wordt voorgeschoten. Dit is echter wel vaak aan strenge eisen gebonden. Naast een voorschot van de borgsom kan er ook sprake zijn van van een voorschot voor het terugkrijgen van je spullen die in beslag zijn genomen zoals een voertuig of rijbewijs.

[wp_ad_camp_1]

Kortlopend of doorlopend

Een aanvullende rechtsbijstandverzekering kan als kortlopende of doorlopende rechtsbijstandverzekering worden afgesloten.

Dekking

Het is per verzekeraar verschillend welke zaken allemaal gedekt worden door de rechtsbijstandverzekering. Er kan ook nog sprake zijn van verschillende rechtsbijstandverzekeringen. Zoals al eerder genoemd kan het gaan om een kortlopende of doorlopende verzekering en het kan gaan om een verzekering met Europa of werelddekking.